Jobb coach-e a coach coach-a a coach-nál?

Nem, nem változott meg a blog témaköre - és nem tudom, hogy Grétsy tanár úr örülne-e, ha hallaná a fenti kérdést - de a jövőben nem a nyelvtörők készítése lesz a célom, viszont a kérdés nem mellékes.
Jobb coach-e a coach coach-a a coach-nál? Azaz jár-e a coach is coach-hoz?
Röviden a válasz az, hogy: hát hogy a viharba ne járna. Miért is? Mert egy igazi coach tisztában van vele, hogy attól, hogy coach képesítése van, vagy attól, hogy ügyfelei vannak, attól ő maga, a saját ügyeit adott esetben épp olyan szűklátókörűen láthatja, és ítélheti meg, és ugyanolyan szorult helyzetbe kerülhet, mint bárki más.

accident-action-adventure-263356_1.jpg


Azt gondolom, hogy az a coach, aki azon problémáival, amelyekkel egyedül nem jut előre, és nem megy el coach-hoz, vagy nem kér valamilyen külső segítséget, az végeredményben a saját maga által végzett tevékenységet becsüli le. Olyan fokú önellentmondás ez, amit egy valamire való coach nem engedhet meg magának.

A nagy kérdés, hogy akkor az a coach, aki a coach-ot coach-olja, az jobb, szakképzettebb coach a coach-nál? Többet tud nála? Mert ha igen, akkor adja magát a kérdés, hogy akkor ne inkább rögtön a coach coach-ának az elérhetőségeit szerezzük-e meg? Illetve, ha tovább görgetjük ezt a felvetést, akkor feltételezhetjük, hogy a coach coach-ának a coach-a még a coach coach-ánál is jobb lesz. Akkor viszont az ő telefonszámát kéne megtudni...

Ne bonyolodjunk bele. Nem azért, mert lehetetlen küldetésnek tűnik a lánc végén található coach-ot megtalálni, hanem azért, mert egy coach nem azért jár coach-hoz, mert az jobb, tapasztaltabb, vagy képzettebb nála. Ha ezért menne, akkor nem coachingra menne el, hanem, továbbképzésre. Ha egy coach elmegy egy coach-hoz, akkor azt azért teszi, mert bár lehet, hogy az évek alatt, a tudattalan folyamatok, vagy a különféle technikák megismerését követően sikerül a saját problémáira is egy szélesebb, vagy magasabb nézőpontból rátekintenie, de ennek ellenére nyilván lesznek olyan saját ügyei és folyamatai, amik egy coach-ot is megakaszthatnak.

Úgyhogy nyugodtan menjünk el a nekünk szimpatikus, az általunk ismert, vagy nekünk ajánlott coach-hoz. 
A többi úgyis kiderül a coaching alatt...

 Pázmányi Gábor, coach - www.pazmanyi.hu