Mi a coaching?

Nagyon leegyszerűsítve: megoldásközpontú beszélgetés, vagy beszélgetések sorozata. A coaching folyamat során a coach megfelelő kérdésekkel, eszközökkel, technikákkal, ráérzéssel segíti az ügyfelet az elérendő céljai megvalósításában, vagy segít kibontani a célok elérése során felmerülő akadályok okait.

city.jpg

Miért jó, és mire jó?
A coach bizonyos értelemben egy szellemi tréner, aki sajátos eszközökkel a célok elérésében segít. Elakadás, probléma esetén segít kibontani, feloldani az akadályozó tényezőket.
A célok elérése során pedig segít az átlagosból jót, a jóból pedig nagyszerűt létrehozni. Mindezt kérdésfelvetésekkel. Addig kérdez, amíg az ügyfélben rejlő megoldásokat elő nem hozza. Mert lényegében nincsen olyan problémád, amelyre ne lenne meg a megoldásod is.

Problémák?
Minden problémára nagyjából végtelen számú megoldás létezik. De az is lehet, hogy egy kicsivel több. A coach feladata többek között az, hogy az ügyfelet a problémára fókuszált állapotából kilendítse, a figyelmét a megoldás felé fordítsa, esetenként szemléletváltást idézzen elő, és láttassa az ügyféllel, illetve kihozza belőle az optimális megoldási lehetőségeket.

Célok!
Szinte mindannyiunknak vannak álmai, vágyai, melyek megvalósításában sokszor csak az álmodozás szintjéig jutunk el. Sokunknak időnként nehézséget okoz önmagunk ösztönözése, vagy az hogy objektíven lássuk önmagunkat és ezzel együtt egy vagy több szituációt egy folyamatban. Coachként az is alapvető feladat, hogy ezeknek az álmoknak, céloknak a megvalósításában a coach inspirálja az ügyfelet, és segítsen neki kihozni magából a legtöbbet.

Coachnak lenni ma trendi. A coach menő. A coach szexi. De mi is a coach?
Bár sok helyen tanácsadónak titulálják, a coach és a tanácsadó között jelentős különbség van. Valójában többféle definíció is létezik a coaching-ra. Például a Wikipedia megfogalmazásában: "A coaching egy személyes, segítő, fejlesztő tevékenység. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. Célja az egészséges, de bizonyos nehézségekkel küzdő vagy akár csak önmagukat egyes területeken fejleszteni kívánó embereknek, szervezeteknek való segítségnyújtás. A coach a coaching során nem ad tanácsot. Kérdéseivel, alkalmazott technikáival segíti hozzá az ügyfelét (a coachee-t) a megfelelő megoldás megtalálásához. A jelen megoldandó feladataira és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrál."

Pázmányi Gábor, coach - www.pazmanyi.hu